За нас

Амрита Арт е филмова продуцентска и разпространителска компания, основана през 2013 година, със седалище в София. Това е първата българска компания, която продуцира самостоятелно високобюджетни игрални филми, финансирани изцяло с лична инвестиция.

Целите, които си поставяме, са да продължаваме да правим филми в различни жанрове, насочени към широката българска и международна публика. Отворени сме към възможности за работа в копродукции. Едни от основните ни интереси са привличането на световноизвестни актьори и реализирането на сюжети извън България.

Отличия

Национална награда „Любимец 13” за актьорско майсторство за кино - 2015, Димитровград

Награда за най-добра историческа драма - Фестивал Артисан - Международна инициатива на световното кино, 2015, Кан, Франция

Екип и актьори


Д-р
Златина Филипова
Д-р Златина Филипова
Д-р Златина Филипова, главен изпълнителен директор, основател, продуцент

Златина е лекар-дерматолог, филмов продуцент и едноличен инвеститор в компанията. Родена е в Бургас, България. Повече от 20 години тя практикува като естетичен дерматолог в Абу Даби, Малта и България. През 2013 година тя основава филмова компания Амрита арт. Златина инвестира една от най-големите парични суми, някога давани в България за филмова продукция, за първия си филм „Дякон Левски” (2015). Следващият й филм е „На педя от земята” (2016).

Максим
Генчев
Максим Генчев
Максим Генчев, режисьор, сценарист, актьор

Максим е роден на 28 септември 1954 г. в България. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов” през 1980 г. в класа на проф. Крикор Азарян. В продължение на 20 години работи като актьор в няколко големи български театъра и над 30 международни и български филмови продукции, и телевизионни сериали. През 2007 г. той започва кариерата си на филмов режисьор и сценарист: „Гераците” (2008), „В ложата на тротоара" (2010, документален), „Друг” (2010), „Дякон Левски” (2015), „На педя от земята” (2016).

Десислава
Ковачева
Десислава Ковачева
Десислава Ковачева, асоцииран продуцент, изпълнителен продуцент

Десислава завършва Пиано и Арт мениджмънт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, и Публична администрация в Югозападен университет „Неофит Рилски”. Започва филмовата си кариера през 2008 г., продуцирайки независимо игралния филм „Гераците”. Също така е продуцент на филмите „Натрапникът” (2010) и "В ложата на тротоара" (2010). Във филмите „Дякон Левски” (2015) и „На педя от земята” (2016) тя е изпълнителен продуцент.

Симеон
Филипов
Симеон Филипов
Симеон Филипов, актьор

Симеон е роден на 09 август 2003 г. в Абу Даби, ОАЕ. До 2014 г. живее там, а след това до сега - в Малта. От 5-годишен участва в детски театрални представления. На 9 години е избран за ролята на малкия Васил за филма "Дякон Левски" (2015), а на следващата година - за главната роля в "На педя от земята" (2016). На сцената изиграва папагала Яго в мюзикъла “Аладин”, поставен от драма-клас "Стейджкоуч" в Малта.

Матей
Генчев
Матей Генчев
Матей Генчев, актьор

Матей е роден през 1999 г. в София. Автор на два късометражни филма "Камера работи" и "Седем". Като актьор изпълнява главна роля в късометражния "Коренът" (2009) и поддържащи в "Дякон Левски" (2015) и "На педя от земята" (2016). През август 2016 предстои да изпълни главна роля в детската комедия "Тайната на прокълнатото съкровище".

Николай
Нинов
Николай Нинов
Николай Нинов, художник, сценограф

Николай е роден през 1954 г. Завършва Националната художествена академия в София. Носител е на няколко национални награди за театрална сценография в България. От 1999 г. е член на Съюза на техниците в киното, телевизията и новите медии в Канада (NABET).  Николай е известен с работата си върху десетки канадски телевизионни и филмови продукции.

Руслан
Грудев - Роко
Руслан Грудев - Роко
Руслан Грудев - Роко, супервайзър постпродукция

Нешка
Караджинска
Нешка Караджинска
Нешка Караджинска, асистент режисьор, асистент продуцент

Нешка е режисьор, продуцент и оператор. Родена е през 1986 г. в София. През 2012 г. завършва Кино и телевизионна режисура и Операторско майсторство в Нов български университет. Година по-късно стажува в продуцентския отдел на продуцентска компания Чучков Брадърс.

Тя е режисьор, сценарист и продуцент на късометражните филми “Заложна къща” (2011) и “Има ли смисъл, като няма значение!?” (документален, 2008). Двата филма са представени на повече от 40 национални и международни фестивала и културни събития, и й носят 9 отличия и номинации за най-добър кратък филм, режисура и продукция.

Цветомир
Ангелов Цуки
Цветомир Ангелов – Цуки
Цветомир Ангелов – Цуки, актьор

Цветомир е роден в Плевен през 1981 г. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Румен Рачев и проф. Любомир Гърбев.

Играе в множество театрални постановки в София и Кърджали, телевизионни сериали, реклами.

Професионалният му кино-опит включва роли във филмите: "Операция Шменти Капели" (2011), реж. Владислав Карамфилов, „Спасителят“ (2014), реж. Роберт Саво, „Аутомата“ (2014), реж. Габе Ибанес, „Дякон Левски“ (2015), реж. Максим Генчев. Във филма „На педя от земята“ (2016), реж. Максим Генчев, е в главната мъжка роля.

Веселин
Плачков
Веселин Плачков
Веселин Плачков, актьор

Ивайло
Аспарухов
Ивайло Аспарухов
Ивайло Аспарухов, актьор

Ивайло е роден през 1979 г. в гр. Перник. Завършва актьорско майсторство в Театрален колеж "Любен Гройс" през 2004 г. През 2010 г. завършва курс по киноактьорско майсторство в Team Actors.
Има няколко роли в театъра.

Първите му участия в киното са в късометражния филм на Тимо Калеви Пуукко „Големите надежди” (2004), ТВ-филма “Легенда за белия глиган” (2004), „Дон Ньоки” (2004) с режисьор Чинция Торини. Известен е с ролите си в няколко сериала и късометражни филма през последните 3 години. През 2013 г. се снима във филма на Габе Ибанес „Живи машини”.

Във филмите „Дякон Левски” (2015) и „На педя от земята” (2016) изпълнява централни роли.

Десислава
Чутуркова
Десислава Чутуркова
Десислава Чутуркова, актриса

Десислава е родена в град Варна. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, след което специализира в Atlantic Acting School в Ню Йорк, където изучава актьорската професия през погледа на Дейвид Мамет.

През годините е играла в най-големите театри в София, както и във Варна и Габрово. През 2007 г. Десислава основава театрална трупа „Нагоре по стълбата”, а от 2010 г. е асистент в класа на проф. Румен Рачев в НАТФИЗ.

Десислава започва работата си в киното още като студентка. Участва в няколко късометражни филма и италиански сериал, както и с централни роли във филмите „Гераците” (2008) и „На педя от земята” (2016).

Евгени
Будинов
Евгени Будинов
Евгени Будинов, актьор

Евгени е роден на 20 юни 1981 г. в София. Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2004 г. при проф. Стефан Данаилов. Играе на сцената на Народен театър “Иван Вазов” и Малък градски театър “Зад Канала”, където има над 25 роли, включително в “Сватба” на Гогол, “Стъклената менажерия” на Тенеси Уилямс и др. Има главни и поддържащи роли в киното, сред които във филмите “Стъпки в пясъка” (2010), “Маймуни през зимата” (2006), “Пътуване до Йерусалим” (2003), “Корпус за бързо реагиране” (2012), “Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха” (2014) и “Дякон Левски” (2015).

Във филма “На педя от земята” (2016) Евгени играе в една от централните роли.

Стоян
Цветков
Стоян Цветков
Стоян Цветков, актьор

Стоян е роден в Петрич през 1980 г. През 2002 г. завършва Югозападен университет “Неофит Рилски” със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Димитър Янбастиев и доц. д-р Златко Павлов.

Стоян се занимава активно с озвучаване на филми и сериали. Гласът му е един от най-разпознаваемите в България. От 1999 до 2008 г. играе в множество театрални постановки в Благоевград.

Известен е и с ролите си в пълнометражните филми “Турски гамбит” (2005) с реж. Джаник Файзиев и “Дякон Левски” (2015) с реж. Максим Генчев. Има още роли в сериала “Под прикритие” (2011) и два късометражни филма.

Горан
Гънчев
Горан Гънчев
Горан Гънчев, актьор, координатор каскади

Горан е роден през 1979 година в град София. Израства в Стара Загора, занимавайки се активно с конен спорт и карате стил киокушинкай. На 19 години става републикански шампион за младежи.

От 2001 година е инструктор в школа Бага-Тур по бойни умения и каскади с коне. От 2003 година е главен хореограф на едноименния спектакъл на школата.

През последните 10 години Горан работи също като координатор на екшън сцени и каскади, както и като актьор в български и международни кинопродукции, музикални клипове, реклами.

Във филмите „Дякон Левски” (2015) и „На педя от земята” (2016) е координатор каскади и играе в поддържащи роли.

Петьо
Цеков
Петьо Цеков
Петьо Цеков, актьор

Петьо е български актьор, роден във Видин на 12.06.1970 г. През 2002 г. завършва актьорско майсторство, а през 2013 г. театрална режисура в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Изпълнява роли в театъра, киното и телевизията. Пълнометражни филми: „Дякон Левски” (2015), „Rome at the Rhine”, „Баща ми, майка ми, сестра ми” и др. ТВ-сериали: „Шменти Капели: Легендата”, ”Фамилията”, ’’Отплата”, „Стъклен дом”, ”Връзки” и др.

 

Цветомир
Нечев
Цветомир Нечев
Цветомир Нечев, актьор

Цветомир е роден през 1981 г. в Плевен. Завършва Театрален колеж “Любен Гройс” в класа на проф. Елена Баева.

Работил е в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен. От 2004 г. до сега е известен с ролите си в постановките “Спасителят в ръжта”, “Колекцията”, “Горски дух”, “Черна приказка” и много други (над 30 представления).

Играе във филмите “Дякон Левски” (2015) и “На педя от земята” (2016), където е в поддържаща роля.

Иван
Митев
Иван Митев
Иван Митев, актьор

Иван Митев Иванов е роден на 9 юни 1954 г. в с. Ветринци, общ. Велико Търново. Завършва ВИТИЗ през 1980 г. в класа на проф. Сашо Стоянов. За 35 години в театъра е изиграл около 100 централни и главни роли и още толкова поддържащи във всички жанрове.

Снимал се е в 15 филмови продукции, както и в няколко телевизионни новели.

Във филма “На педя от земята” (2016) е в поддържаща роля.